De zomer is aangebroken en je komt ze weer met grote regelmaat tegen op de weg: vakantiegangers met volgeladen auto’s, met een caravan of in de camper. Ga je binnenkort ook met de auto op vakantie? Wij geven je een aantal tips om zo goed en veilig mogelijk de weg op te gaan.
In de meestbezochte Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, en Spanje, is het in de zomermaanden druk. Het advies is om de wegen in de weekenden te vermijden, en dan voornamelijk de zaterdagen. De beruchte Zwarte Zaterdagen zullen met alle waarschijnlijkheid dit jaar plaatsvinden op 3 en 10 augustus.
Hiernaast vind je een overzicht met de drukste wegen en de verwachte drukke data van 2019.
Op veel wegen in Europa wordt er tol geheven. Check van te voren welke tolwegen je passeert en hoe je er kunt betalen. Bij de meeste tolwegen is het mogelijk om digitaal te betalen, met pinpas of creditcard, maar niet bij alle tolwegen is dit mogelijk. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld op zak hebt. Bij de ANWB kun je ook een tolbadge kopen voor Frankrijk/Spanje/Portugal en voor Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië. Hiermee kun je sneller door de tolpoorten heen.
Leaserijders opgelet: In voornamelijk Scandinavische landen wordt soms langs de kant van de weg aangegeven dat je niet direct hoeft te betalen, maar dat de tolfactuur naar het huisadres wordt gestuurd. De auto staat op naam van de leasemaatschappij en betekent dat deze naar de leasemaatschappij wordt verstuurd. De leasemaatschappij rekent vervolgens administratiekosten PER factuur/tol. Tolbedragen zijn soms maar 4-8 euro, terwijl er door de leasemaatschappij administratiekosten worden gerekend van 12 tot 18 euro per factuur.
Tip: ben je een leaserijder, betaal dan meteen aan de tolpoort, dat scheelt je weer te hoge administratiekosten.
Thuis tank je altijd Diesel, maar hoe heet dat in het buitenland? Hieronder een overzicht van de verschillende brandstoffen en de buitenlandse benamingen.
Heb je een elektrische auto, bekijk dan van te voren goed of je de route die je wil maken, wel kúnt maken, in verband met laadpalen en snelladen onderweg.
Nu wordt er ook op verschillende websites vermeld dat het met een temperatuur van dertig graden of meer verstandig is om de tank niet helemaal vol te tanken. De brandstof zou kunnen uitzetten als het warmer wordt dan dertig graden en dan heb je een kans op ontploffingsgevaar. Gelukkig schijnt het volgens de ANWB en de Bovag een fabeltje te zijn. Gewoon lekker voltanken dus, scheelt weer een tankbeurt!
Onderweg krijg je waarschijnlijk te maken met extreme hitte, rijden door bergen, door tunnels en een volgeladen auto. Daarom is het verstandig van te voren je auto te checken voordat je die lange autoreis gaat maken.
Belangrijk om mee te nemen: sommige spullen zijn in sommige landen verplicht om mee te nemen, zorg er daarom voor dat je de volgende spullen in de auto hebt liggen: verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesje. Deze voorwerpen zijn in de meeste landen verplicht, maar in sommige landen is het ook verplicht een alcoholtest, een brandblusser en reservelampjes mee te nemen. Check van te voren wat verplicht is in welk land.
Het kan altijd gebeuren: met pech aan de kant van de weg. Probeer rustig te blijven en de auto naar een veilig plek te rijden, in hoeverre dit natuurlijk lukt. Sta je aan de kant van de weg, maak jezelf dan zichtbaar met een gevarendriehoek en een geel hesje. Bel dan de alarmcentrale, zoals de ANWB.
Leaserijders opgelet: heb je een leaseauto, bel dan de pechhulp van de leasemaatschappij.
Met een verkeerde rijstijl in de bergen heb je kans dat de motor oververhit raakt, de remschijven loeiheet worden of dat de koppeling wegbrandt. Heb je geen ervaring met rijden in de bergen, lees je dan goed in hoe je het best kunt rijden:
Tussentijds voldoende rust pakken is belangrijk! Zorg ervoor dat je alert blijft en eet geen zware maaltijden tijdens de reis, daar word je moe van. Drink voldoende water en neem lichte tussendoortjes mee. En geniet tussen het autorijden door ook van de omgeving 😉