5 tips bij het inleveren van je leaseauto
Je leasecontract loopt ten einde en binnenkort moet jij je leaseauto inleveren. Wij geven je vijf tips waarmee je extra kosten van de leasemaatschappij kunt voorkomen.
1. Zorg voor een representatieve auto
Als je aan komt rijden met een auto die onder de vogelpoep zit en de modder nog achter de ruitenwissers zit, dan maakt dat geen goede indruk. Zorg ervoor dat de auto schoon is en geef de auto een wasbeurt voordat je ‘m inlevert. Bovendien is (lak)schade ook beter te herkennen op een schone auto. Dat geldt ook voor de binnenkant van de auto: zorg dat alle afval uit de auto wordt verwijderd en stofzuig de auto. Vergeet ook niet je persoonlijke spullen uit de auto te halen, check ook onder de stoelen, het dashboardkastje en andere opbergvakken.
2. Verzamel alles wat oorspronkelijk bij de auto hoort
Toen je de auto kreeg, werd deze afgeleverd met verschillende documenten en accessoires. In de loop van het leasecontract hebben deze zaken vast allemaal weer een nieuw plekje gekregen, verzamel deze spullen en leg ze in de auto. Wanneer er items ontbreken, kan de leasemaatschappij dit als schade zien.
Denk aan items als:
- (Reserve)sleutels
- Kentekenkaart
- Documenten, zoals het instructie- en onderhoudsboekje
- Autoaccessoires, zoals een trekhaak, hoedenplank, reservewiel, hoofdsteunen, navigatie, afneembare front van de navigatie, originele laadkabel, wieldoppen/velgen.
3. Voorkom extra kosten
Bekijk het innameprotocol van de leasemaatschappij goed. In het innameprotocol staat beschreven wat onder gebruikers- of acceptabele schade valt. Wellicht kun je eventuele extra kosten voorkomen door voorbereid de auto in te leveren. Bedenk ook dat er per schade of missend onderdeel het eigen risico wordt berekend. Zijn er schades die je nog niet hebt gemeld bij de leasemaatschappij en verwacht je dat de kosten lager zullen uitvallen dan het eigen risico? Dan loont het wellicht om deze schade bij een specialist te laten herstellen. Een specialist kan jou namelijk een prijsopgave geven van de gemaakte schade en deze herstellen. Laat je dit aan de leasemaatschappij over, dan heeft die de vrije hand om elk bedrag te rekenen voor een bepaalde schade, die vervolgens wordt verrekend op de eindafrekening.
Let op: MELD ALTIJD ALLE schades vooraf, hoe klein ook, bij de leasemaatschappij. Ook schades tijdens de looptijd moet je te allen tijde melden. Door het niet melden van de schade kan (afhankelijk van de algemene voorwaarden) de leasemaatschappij in plaats van alleen het eigen risico door te belasten, de werkelijke schadekosten gaan doorbelasten.
4. Aanwezig bij de inname en vraag om het innamerapport
Je bent niet verplicht om bij de inname van de leaseauto aanwezig te zijn, maar het is wel verstandig. Mocht je het namelijk niet eens zijn met het innamerapport, moet je zelf bewijzen dat het niet klopt. Door samen met de leasemaatschappij de auto te inspecteren, worden schades gezamenlijk bekeken en genoteerd. Vraag na de inname vervolgens om het innamerapport en controleer het direct. Op basis van het innamerapport wordt vervolgens de eindrekening opgemaakt.
5. Regel op tijd je volgende vervoersmiddel
Je wil natuurlijk niet zonder auto komen te zitten, dus bedenk van te voren of je voor een nieuwe leaseauto kiest of dat je overgaat op een koopauto. Kies je voor een nieuwe leaseauto, kan het namelijk zo zijn dat het even kan duren voordat de auto rijklaar is. Als het een nieuwe auto betreft, dan kun je te maken krijgen met levertijden. Is je huidige leaseauto goed bevallen en wil je de auto overkopen van de leasemaatschappij? Informeer hier dan op tijd naar. Wanneer je uiterlijk drie maanden van te voren een vrijblijvende offerte bij de leasemaatschappij opvraagt, ben je op tijd. Als je een auto leaset via je werkgever, dan moet je deze eerst om toestemming vragen.