Operational lease, financial lease of private lease, welke keuze moet ik maken?
Eén ding weet je zeker: je wilt een auto leasen. Je hebt op internet gekeken en nu blijken er meerdere leaseopties te zijn; operational lease, financial lease en private lease. Maar welke leasevorm past het beste bij jou?
Wij zetten voor jou alle drie de vormen eerst op een rijtje, zodat je globaal weet wat operational lease, financial lease en private lease inhouden.
Operational lease
Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dat betekent dat de leasemaatschappij de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud betaalt. Omdat je geen eigenaar van de auto bent, staat de auto niet op de balans en kom je dus niet in aanmerking voor investeringsaftrek. Een groot voordeel is dat er geen risico op onderhoud en restwaarde is. Bij operational lease wordt je totaal ontzorgd. Na de looptijd van het leasecontract lever je de auto in.
Samengevat:
- Leasemaatschappij betaalt onderhoud, verzekering en wegenbelasting
- Leasemaatschappij is verantwoordelijk voor afschrijving auto
- Na afloop contract lever je de auto in goede staat weer in, want je wordt geen eigenaar van de auto. Tenzij je het leasecontract verlengt of de auto overkoopt
- Geen risico’s op restwaarde en onderhoud
- Maximaal aantal kilometers per jaar
- Alleen voor ondernemers
- Wil je privékilometers maken, dan betaal je bijtelling
Financial lease
Bij financial lease ben je zelf economisch eigenaar van de auto, dat betekent dus dat de auto op de balans van het bedrijf staat en de auto in aanmerking komt voor een investeringsaftrek. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het regelen van onderhoud, reparaties, wegenbelasting en de verzekering. Financial lease is een lening en kun je zien als een auto op afbetaling; na het afloop van het contract ben je ook juridisch eigenaar.
Samengevat:
- Auto kan fiscaal afgeschreven worden
- Je hebt recht op investeringsaftrek
- Je bent direct eigenaar van de auto
- Wel risico op restwaarde en onderhoud.
- Alles dient zelf geregeld te worden.
- Je bent zelf verantwoordelijk voor de afschrijving van de auto
- Onbeperkt kilometers rijden
- Voor particulieren en ondernemers
- Wil je privékilometers maken, dan betaal je bijtelling
Private lease
Private lease is geschikt voor particulieren en ondernemers. In eerste instantie is private lease ontwikkeld om particulieren ook de mogelijkheid te bieden om een auto te leasen, maar voor kleine ondernemers, zoals zzp’ers, is private lease een goede optie, omdat je bij private lease namelijk geen jaarcijfers hoeft te overhandigen.
Samengevat:
- Leasemaatschappij betaalt onderhoud, verzekering en wegenbelasting
- Leasemaatschappij is verantwoordelijk voor afschrijving auto
- Na afloop contract lever je de auto weer in, tenzij je het leasecontract verlengt of de auto overkoopt.
- Jaarrekening overhandigen is niet nodig.
- Let op: er wordt een BKR-check gedaan
- Ook wordt er een registratie gedaan bij het BKR bij het afsluiten van een private leasecontract.
- Vast bedrag per maand, let wel op indexering.
Welke leasevorm moet ik kiezen?
Je kunt jezelf een aantal vragen stellen om de keuze te vergemakkelijken:
Ben je ondernemer?
Operational en financial lease is dus voor ondernemers. Dus die vraag kun je jezelf meteen stellen: ben je ondernemer? Zo ja, dan valt er al één vorm af, namelijk private lease. Tenzij je ondernemer bent en geen jaarverslag kunt afleveren, dan is private lease een optie. Private lease is dan een uitkomst voor zelfstandige ondernemers. Ben je geen ondernemer, dan kun je geen operationeel leasecontract aangaan.
Wil je inclusief onderhoud, wegenbelasting en verzekering leasen?
Als je dit graag wil, dan valt financial lease af. De kosten voor onderhoud, wegenbelasting, pechhulp, verzekering etc. vallen niet binnen de leaseprijs van financial lease.
Wil je er alleen zakelijk mee rijden of ook privé?
Wil je je leaseauto zowel zakelijk als privé gebruiken? Dan betaal je bijtelling bij een operational of financial leasecontract. Kies je voor private lease, mag je het maximaal aantal kilometers per jaar zowel zakelijk als privé zelf invullen, zonder bijbetaling van bijtelling.