Wat als je een verkeersovertreding begaat in het buitenland?

Wat als je een verkeersovertreding begaat in het buitenland?

Elk jaar trekken we er weer op uit met de auto; op vakantie naar Spanje, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, noem maar op, allemaal landen die we massaal met de auto bezoeken. Dan kan het weleens voorkomen dat je geflitst wordt of door een agent wordt aangehouden. Wat gebeurt er dan met de boete en moet je deze betalen?

Boete direct thuis

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft geen zicht op de verkeersboetes die Nederlanders in het buitenland krijgen. Buitenlandse verkeersboetes worden via de desbetreffende boete-instantie rechtstreeks verstuurd aan de overtreder, daar zit het CJIB niet tussen. Dat geldt ook voor niet-Nederlanders die hier in Nederland een verkeersovertreding begaan: CJIB verstuurt de boetes rechtstreeks naar de verkeersovertreder, zonder tussenkomst van de boete-instantie in het desbetreffende land.

Afspraken in Europa

In 2013 hebben de meeste Europese landen met elkaar afgesproken elkaars kentekenregister in te mogen zien bij specifieke verkeersovertredingen, waaronder door rood rijden, het overtreden van het snelheidslimiet en met drank op achter het stuur rijden.

In Nederland werden er meer dan miljoen boetes gereden door niet-Nederlandse bestuurders. Duitsers gingen het vaakst in ons land in de fout (440.000 boetes), vervolgens Belgen (300.000) en daarna Fransen (75.000). Zo’n twintig tot dertig procent van de naar het buitenland verstuurde boetes worden niet betaald, waarbij Frankrijk en Roemenië het vaakst (vijftig procent) verzuimen en Finland en Zweden het minst (vijf procent). Aan de taal van de brief kan het niet liggen; de boetes worden verstuurd in de taal van het land.

Moet je betalen en hoe?

Je kunt boetes ontvangen uit de Europese landen waarmee Nederland gegevens uitwisselt voor de inning van Nederlandse boetes. Het gaat om de volgende landen: België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Tsjechië, Italië, Kroatië, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije en Slovenië. Vanuit Griekenland ontvangen we wel boetes, maar Nederlandse boetes kunnen nog niet geïnd worden op Griekse voertuigen. De boete moet betaald worden en we raden aan dit zo snel mogelijk te doen, om extra kosten te voorkomen. Ben je het niet eens met de boete, dan kun je bezwaar maken. Op de brief staat aangegeven op welke wijze je bezwaar kunt maken. Als je de boete al betaald hebt, kun je meestal geen bezwaar meer maken.

Sommige landen vragen om extra documenten toe te sturen, bijvoorbeeld de gegevens van de bestuurder of het kenteken of rijbewijs (streep je BSN-nummer weg bij het maken van een kopie). Voeg deze documenten toe om extra kosten te voorkomen.

Echtheid boete

Twijfel je over de echtheid van de boete, doe dan een check:

  • Boetes worden altijd per post verstuurd, niet per e-mail.
  • Welke verkeersovertreding (+wetsartikel) je hebt gemaakt, moet op de bekeuring staan.
  • Is de naam en het adres van de kentekenhouder goed vermeld?
  • Is duidelijk vermeld wat het boetebedrag is en hoe je kunt betalen?
  • De gevolgen van niet betalen moeten duidelijk zijn.
  • Is duidelijk vermeld of en hoe je bezwaar kunt maken?
  • Is het duidelijk wie de afzender is? De gegevens van de instantie die de boete oplegt, zijn zichtbaar vermeld.
  • Staat de naam op de bekeuring van diegene die de zaak behandelt?

Leaseauto en bekeuring gereden

Ben je met de leaseauto op vakantie naar het buitenland geweest en heb je een boete gereden? Dan krijgt de leasemaatschappij de boete toegestuurd of jij als berijder rechtstreeks. Dit is afhankelijk welke afspraken er gemaakt zijn tussen de leasemaatschappij en werkgever. De boete dient goed gecheckt te worden en bij een kloppende boete voldaan te worden door jou als berijder.