De meestgestelde vragen over de airco
De temperaturen lopen weer op en dan is airco in de auto een uitkomst. Maar wat weet je allemaal over deze verkoeler? Hieronder vind je de meestgestelde vragen over de airco in de auto.
Hoe krijg je zo snel mogelijk de gewenste temperatuur?
Wil je zo snel mogelijk de temperatuur in de auto naar beneden brengen, dan kun je het beste wegrijden met de ramen open en de airco op de koudste stand. De warme lucht waait zo uit de auto en zodra de lucht uit de airco koud aanvoelt, doe je de ramen dicht.
Hoe koud mag je de airco zetten?
Een verschil van vijf graden met de buitentemperatuur is het gezondst. Is het verschil groter dan vijf graden, dan kun je last krijgen van hoofd- en keelpijn, verkoudheid en stijve spieren. Hoe minder groot het verschil, hoe minder het brandstofverbruik is.
Zorgt een airco voor meer brandstofverbruik?
Ja, een airco kost de auto meer vermogen, dus meer brandstofverbruik. Op een hete zomerdag verbruikt de airco wel twee liter benzine per 100 kilometer! Trekt jouw auto een zware caravan en rij je de bergen in? Zet de airco dan uit. Je auto heeft dan meer vermogen om de zware caravan te trekken.
Hoe voorkom je een stinkende airco?
Door schimmels en bacteriën kan de airco gaan stinken. Als je de airco ongeveer tien minuten voor aankomst uitschakelt, krijgen schimmels en bacteriën minder kans zich te gaan nestelen op de verdamper. Stank uit de airco kan ook komen doordat het interieurfilter vervuild is. Het interieurfilter regelmatig vervangen is noodzakelijk en de verdamper kan ook het beste elke jaar gereinigd worden. Er wordt dan een reinigingsmiddel, meestal schuim, op de verdamper aangebracht om deze te schoon te maken.
Moet de airco ook onderhouden worden?
Ja, eens per drie jaar je airco na laten kijken wordt aanbevolen. Een airco verliest namelijk gemiddeld acht procent koudemiddel per jaar, ook als de auto niet vaak wordt gebruikt.
Wat kun je zelf doen voor een zo lang mogelijke levensduur van de airco?
In principe gaat de airco een autoleven mee, mits je ‘m natuurlijk goed onderhoudt. Dit doe je door eens in de drie jaar de airco te laten afpersen en bij te laten vullen. En door de verdamper schoon te houden en het interieurfilter regelmatig te vervangen.
Rij je veiliger met airco aan?
Ja, in extreme hitte rijden, verlaagt het reactievermogen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het aantal ongelukken toeneemt bij een temperatuur van 35 graden of meer. Zet die airco dus maar aan om alert te blijven en niet in slaap te vallen. Tussen de twintig en 26 graden is de beste temperatuur voor voldoende concentratievermogen.