Met de auto op wintersport

Met de auto op wintersport

Het wintersportseizoen is in volle gang. De meeste mensen pakken de auto om op wintersport te gaan naar Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk te rijden. Zodra je de Nederlandse grens over bent, midden in Duitsland rijdt, zie je de winterse buien op je afkomen. Nu kun je er nog prima doorheen rijden met je winterbanden, maar straks beginnen de scherpe bochten en moet je door de bergen rijden. Wat doe je als je vast komt te zitten in de sneeuw? Gelukkig kom jij niet vast te zitten, jij gaat namelijk goed voorbereid op reis; de sneeuwkettingen liggen achter in de auto, klaar om ze in winterse gebieden om de banden te leggen. Toch?

Je hebt deze tips waarschijnlijk niet nodig, maar voor de zekerheid hebben we er tien op een rijtje gezet.

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom neem jij die sneeuwketting mee. Maar heb je thuis weleens geoefend om de sneeuwketting om je banden te leggen?
  2. Het is koud, dus neem handschoenen mee! Als je bezig bent met het omleggen van de sneeuwketting, worden je handen snel koud, omdat je de sneeuw continu aanraakt. Denk erom dat de handschoenen waterdicht zijn.
  3. Denk dan ook meteen aan een matje waar je knieën op kunnen leunen als je op de grond zit te knutselen met de sneeuwketting. Je kunt natuurlijk ook de automat gebruiken.
  4. Je bent helemaal voorbereid: de sneeuwketting ligt in de auto, je hebt handschoenen mee én je hebt zelfs een matje, zodat je niet met je knieën wegzakt in de sneeuw. Let je er wel op dat je deze materialen niet onder alle skimaterialen legt? Zorg er dus voor dat de sneeuwketting binnen handbereik ligt.
  5. Oké, nog een laatste check voordat je van huis gaat: heb je wel de juiste maat ketting gekocht? Een sneeuwketting die past om jouw autobanden?
  6. Vergeet ook niet een zaklamp mee te nemen, wel zo handig als je 's nachts een sneeuwketting moet omleggen.
  7. Leg de sneeuwketting alleen om de aangedreven banden van de auto, anders kom je alsnog vast te zitten.
  8. Als de kettingen eenmaal om de banden heen zitten, bekijk dan nog even de verpakking om te kijken hoe hard je maximaal met sneeuwkettingen mag rijden. Zat er geen verpakking bij? Houd dan een maximumsnelheid van 40 à 50 kilometer per uur aan.
  9. Ga voor zeker en check na een aantal meter te hebben gereden of de kettingen goed om de banden zitten. Het kan zijn dat de sneeuwketting niet strak genoeg zit en van de band afglijdt.
  10. Ben je weer terug van vakantie? Maak de kettingen schoon en zorg ervoor dat ze goed drogen, zodat er geen roestvorming ontstaat.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Per land verschillen de regels omtrent winterbanden en sneeuwkettingen. Het is sowieso verstandig om op winterbanden richting de sneeuw te rijden met de sneeuwkettingen achterin de auto. En bij sneeuwval of ijzel wordt het aangeraden om de sneeuwkettingen om je banden te leggen. Mocht je een ongeluk veroorzaken terwijl je geen sneeuwkettingen hebt aangelegd, dan is er een mogelijkheid dat je aansprakelijk wordt gesteld of een boete krijgt, ondanks dat het misschien niet jouw fout is.

Hieronder worden de vijf populairste wintersportlanden weergeven met de regels omtrent winterbanden en sneeuwkettingen.

  • Duitsland: winterbanden zijn verplicht onder winterse omstandigheden. Ga je naar Duitsland, bekijk het weerbericht dan goed. Rijd sowieso op winterbanden in Duitsland in de winterperiode. Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit wordt aangegeven op verkeersborden. Daarnaast moet er antivries in je ruitenvloeistof zitten.
  • Frankrijk: winterbanden zijn niet verplicht in Frankrijk, tenzij dit staat aangegeven op verkeersborden. Hetzelfde geldt ook voor sneeuwkettingen.
  • Italië: winterbanden zijn verplicht in bepaalde gebieden van 15 november tot en met 15 april, maar er is een aantal uitzonderingen waarbij het dragen van winterbanden het hele jaar door verplicht is. Geen verplichting voor sneeuwkettingen, tenzij dat met een verkeersbord wordt aangegeven.
  • Oostenrijk: winterbanden zijn verplicht van 1 november tot en met 15 april. Ook hier geldt: sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als dit wordt aangegeven op verkeersborden.
  • Zwitserland: winterbanden zijn niet verplicht, maar je kunt wel een boete krijgen als je het verkeer hindert en je een winterbanden onder je auto hebt. Sneeuwkettingen zijn verplicht als een verkeersbord dat aangeeft of als de weg dusdanig ijzig of besneeuwd is.